Makový dort s tvarohem a ovocem
INGREDIENCE
Na těsto
100g změklého másla
30g cukr moučka (med, stevie)
1 balíček vanilínového cukru (flavdrops vanilka)
nastrouhaná limetková kůra
špetka soli
4 žloutky
4 bílky
60g cukru (stevie)
150g mletého máku
Na náplň
250g tvarohu
70g cukr moučka (stevie)
kůra z limetky
šťáva z limetky
1 balíček vanilínového cukru (flavdrops vanilka)
500 ml smetany ke šlehání
1 balíček želatinového ztužovače
50 ml vlažná voda
Na polevu
300g čerstvých jahod
50g cukr moučka (stevie)
1/2 balíčku želatinového ztužovače
50ml vlažná voda
1. Na těsto si ručním šlehačem vyšleháme máslo, cukr, vanilínový cukr a sůl do pěny. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Bílky a cukr vyšleháme do tuha a postupně přidáme spolu s mákem k vyšlehanému máslu. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm, uhladíme a pečeme cca 40 minut na 170°C.
2. Náplň připravíme smícháním tvarohu, cukru, limetkové kůry a šťávy a vanilínového cukru. Smetanu na šlehání vyšleháme ručním šlehačem do tuha. Želatinový ztužovač připravíme se 150 ml vody a smícháme s tvarohem a šlehačkou.
3. Na zchladlý korpus rovnoměrně naneseme tvarohovou náplň a uhladíme. Na 3 hodiny dáme uležet do ledničky.
4. Na přípravu polevy rozmixujeme jahody s cukrem. Půl balíčku ztužovače připravíme s 50 ml vody podle návodu a ihned promícháme s jahodovým protlakem. Naneseme na náplň, uhladíme a dozdobíme dle fantazie. Necháme přes noc odpočívat v ledničce a pak můžeme mlsat. 😍
Nejzdravější sice moc není, ale určitě by šla udělat i zdravá varianta. Cukr můžete nahradit například stévií nebo flavdrops. A nebo si prostě jednou dopřát 😋
Komentáře
Okomentovat